side-area-logo

Hatha yoga grupni časovi

Naši časovi joge stavljaju akcenat na osnaživanje i istezanje dubokih mišića leđa. To podrazumeva duže zadržavanje u položajima, potpuno jogičko disanje, smirivanje i usredsređivanje uma, kao i stalno usavršavanje naprednijih i zahtevnijih joga položaja uz obaveznu relaksaciju na kraju časa -joga nidra.
Asane, joga položaji ili fizičke vežbe, osmišljene su tako da oslobađaju naš um od tenzije i stresa. Svaka od asana ima svoje efekte. Radeći svesno svaki položaj direktno utičemo na fleksibilnost tela, stimulišući određenu grupu mišića. Učeći da pravilno izvodimo asane mi energizujemo telo a ujedno povećavamo fokus i kontrolu životne energije.

Mi praktikujemo da pored instruktora koji vodi čas bude prisutan i drugi instruktor koji daje savete i popravlja polaznike u asanama. Na taj način polaznici znatno brže usvajaju osnove vežbanja i praktično se eliminiše mogućnost eventualne povrede.


​Ovde možete pogledati listu razloga za bavljenje jogom zasnovanu na kliničkim ispitivanjima timova lekara koji su se bavili profilaktičkim i terapeutskim vrednostima joge, koju je sastavila i objavila verovatno do sada najznačajnija asocijacija učitelja joge u svetu, “Yoga Alliance”.

Individualni časovi
Za razliku od grupnih časova ovde instruktor radi sa Vama ‘’ jedan na jedan’’, nadgleda i prati Vaš napredak jer je sav fokus na Vama kao pojedincu. U zavisnosti od toga šta želite da postignete vašom joga praksom na času se pored asana rade i neke od premeditativnih tehnika, tehnike relaksacije ili opuštanja, kao i tehnike pranajame ili jogičko disanje. Individualni časovi često služe i kao oblik terapije, kod raznih tegoba, povreda i bolesti. Svaki čas obuhvata i konsultacije gde možete pitati instruktora sve što vas interesuje a vezano je za vašu joga praksu.

Individualni časovi se preporučuju:
početnicima – kako bi dobili sve potrebne instrukcije i u što kraćem roku upoznali tehniku izvođenja asana;
osobama sa povredama ili hroničnim zdravstvenim problemima – problemi sa kičmom, dijabetesom, astmom, štitnom žlezdom i ostali problemi endokrinog i nervnog sistema, kao i svi psihosomatski poremećaji prouzrokovani stresom – kako bi se čas prilagodio terapijskim potrebama vežbača;
osobama koje su previše zauzete i teško se uklapaju u ritam rada u grupi – individualni rad daje veću fleksibilnost sa terminima;
osobama koje žele da prodube i usavrše svoju svakodnevnu joga praksu.

Joga za korporacije
Naš joga program prilagođen je vežbanju u kancelariji i podrazumeva izvođenje klasičnih joga položaja koncentrisanih na delove tela ugrožene dugim sedenjem za kompjuterom (kičmeni stub, ramena, vrat i noge) kao i vežbe disanja i progresivne relaksacije. Praktikovanje joge u poslovnom okruženju doprinosi boljoj koncentraciji zaposlenih i pomaže im da lakše izađu na kraj sa stresom. Ako bi se zaposlenima omogućilo barem 45 minuta opuštanja uz pomoć joge, vrlo brzo bi se uočile višestruke koristi kako za pojedinca tako i za kolektiv. Uvođenjem časova joge na radnom mestu povećava se psihička, fizička i socijalna produktivnost zaposlenih, a ovi časovi ujedno mogu poslužiti i kao svojevrsni team building jer proizvode atmosferu harmonije i dobre komunikacije među ljudima koji je praktikuju što se prenosi i na njihov porodični i društveni život.

Naši instruktori već imaju iskustvo u radu u poslovnom okruženju sa zaposlenima u firmama i korporacijama.

Časovi joge mogu se držati kako na srpskom tako i na engleskom jeziku.

O benefitima korporativne joge i meditacije pročitajte na našem blogu.

Časovi meditacije – časovi meditacije preporučuju se osobama koje su pod stresom ili žele da dublje upoznaju sebe, spoznaju razloge svog stresa i svrhu života uopšte. Meditacija je način da bolje upoznamo sebe, da budemo bliži svom pravom Ja.

Praktikovanjem meditacije i premeditativnih tehnika, na fizičkom nivou osnažuje se i čisti nervni sistem dok se na energetskom nivou podstiče stvaranje i cirkulisanje životne energije osobe koja ih praktikuje a takođe čini da um postane smireniji i fokusiraniji. Pored toga što otklanja mentalne tenzije, praktikovanje meditacije i premeditativnih tehnika donosi dublji osećaj mira u svakodnevnom životu. Praktikovanje meditacije pomaže uspostavljanju emotivne ravnoteže, podstiče kreativno izražavanje, jača volju, povećava optimizam, samopouzdanje i poverenje, jača stvaranje oslonca u sebi usmeravajući pojedinca ka otkrivanju unutrašnjih potencijala koji ga povezuju sa smislom.

Brojne studije pokazale su da se praktikovanjem meditacije mogu poboljšati mentalno i fizičko zdravlje. Neki od benefita meditacije su:
– smanjuje krvni pritisak i nivo holesterola,
– smanjuje nivo stresa, anksioznosti i depresije,
– povećava proizvodnju hormona protiv starenja DHEA,
– poboljšava rad imunih funkcija,
– smanjuje intenzitet glavobolja i migrena,
– smiruje nervni sistem, opuštaju se tenzije u mišićima,
– jača volju, samopouzdanje i poverenje,
– veća pažnja i bolji fokus,
– proizvodi osećaj opuštenosti, mira i balansa.

Meditacija je jednostavan ali moćan alat koji će vas odvesti u stanje duboke relaksacije. Meditacijom se otklanjaju mentalne tenzije te se s toga meditacija danas u svetu smatra odličnom preventivom i terapijom stresa, što su potvrdila i brojna klinička istraživanja.Vežbajući meditaciju stičemo jasan unutrašnji osećaj šta nismo mi, šta je ono što je suvišno i treba ga se osloboditi, čemu neopravdano pridajemo veliki, čak sudbonosan značaj. Radeći na sebi na ovaj način postižemo unutrašnju slobodu i to u nama rađa sve dublji mir.

Više o meditaciji pročitajte ovde.

Časovi joge i meditacije